Info golfarm

Wat is een golfarm?
Golfarm of golferselleboog is in de medische wereld beter bekend als de epicondylitis medialis humeri.
Definitie: epicondylitis medialis humeri is een pijnlijke tendopathalogie van de gemeenschappelijke vinger en polsflexoren t.h.v. de mediale epicondyle gepaardgaande met een degeneratieve verandering en fibrovasculaire hyperplasie (tendinose). De meest voorkomende omschrijving: een golfarm is een niet bacteriële peesontsteking aan de binnenzijde van de elleboog ter hoogte van het onderste – binnenste botuitsteeksel van de bovenarm (epicondylus medialis os humerus). Het betreft een gezamenlijke peesaanhechting van de buigers van pols en vingers. Onderhands tillen en/of knijpen wekt de pijnklachten op. Het geven van een stevige hand in combinatie met het naar binnen draaien van de onderarm tegen weerstand is vaak een goede provocatietest.

Een golfarm is het gevolg van verhoogde spierspanning van de binnenste onderarmspieren. Deze verhoogde basisspanning wordt gecreëerd als men veelvuldig dagelijks en langdurig de betreffende spieren licht of krachtig aanspant. Denk daarbij aan bv. gereedschap wat de gehele dag moet worden vastgehouden. Veelvuldig tillen in combinatie met samendrukken van de armen naar elkaar toe. Een golfarm ontstaat niet van de ene op de andere dag maar ontwikkeld zich gedurende enkele weken tot maanden. Vaak zijn herhaaldelijke grote belastingen de oorzaak van een golfarm. De pijnklachten kunnen echter optreden van het ene op het andere moment en als acuut ervaren worden.
Kenmerkend voor een golfarm is de onverschilligheid waarin de pijnklachten zich presenteren. Zo kunt u het ene moment veel klachten hebben zonder aanwijsbare oorzaak, maar regelmatig kan er een tijdsperiode tussen zitten van minimale klachten tot geheel klachtenvrije periodes. De pijn kan zeurend zijn maar kan ook hevige stekende pijn veroorzaken (zelfs in rustperiodes). Nachtelijke pijnen komen voor en zijn vaak afhankelijk van de positie waarin de arm ligt. De pijnklachten treden meer op als de arm ‘s nachts hoog langs het hoofd ligt of geheel gebogen, naast of onder het lichaam.
Symptomen van een golfarm

– pijn aan binnenzijde van de elleboog
– pijn bij buigen in combinatie met naar binnendraaien van de onderarm
– de pijn kan variëren van indringend stekend tot zeurend met klachtenvrije periodes
– onderhands tillen wekt de pijn op en/of na gedane werkzaamheden soms verheviging van klachten
– in de vuist knijpen / hand geven (met gestrekte elleboog) is vaak pijn provocerend
– drukpijn op, of juist onder, het binnenste botuitsteeksel van de elleboog
– uitstralende pijn soms in de onderarm richting hand
– in rust treed veelvuldig onaangename of zelfs hevige pijn op
– de elleboog kan beperkt zijn in zijn strekking of volledige buiging (vaak dan ook pijnlijk)
– er is vaak geen duidelijke oorzaak voor de opleving van de pijn
– pijn in pols, hand of schouderregio zijn zeldzaam (indien toch aanwezig betreft het mogelijk een andere oorzaak)
– röntgenonderzoek geeft geen bijzonderheden (kalkafzettingen in de pees zijn eerder uitzondering dan regel)
– er zijn vrijwel nooit specifieke uiterlijke kenmerken aan de (golfarm-) elleboog te zien.
– knijpen in combinatie met bewegen (van buiging naar strekking) kan een painfull-arc opleveren.
De golfarm is in de medische wereld een aandoening waarover weinig concreets bekend is. Meestal weten artsen en specialisten er geen raad mee. Rust wordt vaak voorgeschreven maar, is vaak meer een zoethoudertje dan een werkelijke wetenschappelijk onderbouwend advies. Tegen beter weten in is dit de minste kwaaie “oplossing”. De fysiotherapie is niet eenduidig in hun behandeling en er worden diverse behandelmethodes toegepast variërend van massage, ultrageluid, dry-needling, shockwave tot spierversterkende oefeningen. De resultaten kunnen goed zijn, maar ook hier ontbreekt een duidelijk protocol en een voorspelbare uitkomst is er niet. Een golfarm is niet eenvoudig op te lossen, zo blijkt. Menig therapeut breekt er zijn hoofd over en ziet de bui al hangen voordat hij/zij aan de behandeling begint. Operatief ingrijpen gebeurd zelden en de resultaten zijn wisselend.

Therapie
De laatste 20 jaar hebben we vele golfarmen mogen behandelen. De behandeling is kort van duur en zeer effectief. Gemiddeld hebben we niet meer dan 4 a 5 behandelingen nodig in een tijdsbestek van 4 weken. Eén enkele behandeling kost 50,00  en wordt door bijna alle verzekeraars gedeeltelijk vergoed.
Indien u zich wilt laten behandelen en u rekent op vergoeding, dan is het verstandig om dit allereerst bij uw verzekering na te vragen. U dient daarvoor de volgende code door te geven : AGB 04-056328. Eventueel kunt u overleggen met uw werkgever (arbo-arts) over evt. vergoeding van de kosten.
De behandeling wordt enkel en alleen in Nijmegen uitgevoerd en we werken alleen tijdens kantooruren.
Het grote voordeel van onze behandeling is dat u gewoon u dagelijkse werkzaamheden kan blijven doen en zelfs sporten is geen belemmering.
U mag bij ons pinnen of contant betalen. U ontvangt direct een fysiotherapie-rekening die u kunt indienen bij uw zorgverzekeraar of werkgever.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven